Utilizați un cântar de stup pentru a vă cântări stupul

Greutatea stupului vostru este un indiciu privind sănătatea generală a coloniei de albine, al nivelului de productivitate al albinelor, al cantității de miere pe care o produc și al numărului de albine care alcătuiesc populația. Monitorizarea greutății unui stup cu ajutorul unui cântar pentru stupi îi ajută pe apicultori să înțeleagă situația coloniei și să identifice soluția perfectă pentru nevoile lor specifice. 

Cât de mult cântărește un stup?

Un stup natural plin de dimensiuni mari poate avea o greutate de 45kg, în timp ce stupii medii pot cântări 25kg, în timp ce cei mici cântăresc aproximativ 15kg. Un stup artificial plin cum ar fi un stup Langstroth și un stup cu flux poate cântări de la aproximativ 35kg până la 160kg pentru stupii orizontali Langstroth. 

Monitorizarea greutății unui stup cu ajutorul unui cântar pentru stupi îi ajută pe apicultori să înțeleagă situația coloniei și să identifice soluția perfectă pentru nevoile lor specifice. 

Greutatea stupilor naturali

Stupii pot fi făcuți aproape oriunde și îi puteți vedea adesea pe crengile copacilor sau în scorburi, sub pământ sau chiar în aer liber. Cu toate acestea, indiferent de locația stupilor, greutatea unui stup natural poate varia în funcție de dimensiunea lor.  

Stupi mici

Coloniile în roi sau în tranzit pot include aproximativ 3.000 de albine împreună cu o matcă. Stupii mici pot avea o colonie cu o populație de albine de 20.000. Stupii de dimensiuni mici într-un sezon pot produce aproximativ 13 litri de miere, cântărind aproximativ 15 kg când este plin. Între timp, stupii goi de dimensiuni mici pot cântări aproximativ 5 kilograme. 

Stupi medii

Aproximativ 20.000 până la 30.000 de albine pot alcătui un stup natural de dimensiuni medii. Multe dintre acestea vor include lucrătoarele, regina și unele drone bărbați. Stupii medii pot produce până la 20 de litri de miere. Pe de altă parte, albinele în total pot cântări aproximativ 7,5 kilograme. 

Acestea fiind spuse, se poate presupune că stupii naturali de dimensiuni medii pot cântări aproximativ 25kg, iar cei de dimensiuni medii goi pot avea o greutate de 5kg. Greutatea stupului poate diferi, de asemenea, în funcție de temperatură, sezon și mediul în care se află. Stupii sunt cei mai grei în timpul primăverii, greutatea lor devenind mai ușoară la sfârșitul verii, până la sosirea lunilor de iarnă. 

Stupi mari

Un stup mare poate adăposti până la 60.000 de albine. O matcă dintr-o colonie poate depune ouă în medie de 1.500 pe zi. După trei săptămâni, aceste ouă vor deveni muncitori, iar dronele vor apărea după 24 de zile. 

Pe durata vieții unei albine, aceasta poate produce o lingură de miere, ceea ce înseamnă că 683 de albine pot produce 3kg de miere. Dacă un stup mare are 60.000 de albine, conținutul său ar trebui să fie în jur de 40 de litri de miere doar într-un singur sezon. Greutatea totală a unui stup mare plin este de aproximativ 50kg, în timp ce unul gol poate cântări aproximativ 8kg. 

În cele din urmă

Știind greutatea unui stup le permite apicultorilor să cunoască starea actuală a coloniei. Greutatea stupilor naturali este doar o estimare, deoarece nu veți putea determina greutatea lor exactă fără a distruge stupul și a deranja albinele. Puteți folosi întotdeauna un cântar pentru stupi pentru a încerca să aflați greutatea stupilor dvs. 

Citiți următoarele articole: