Ghid de cumpărare pentru plăci video PC

Dacă intenționezi să îți faci sau să îți cumperi un calculator de gaming ca lumea, unul dintre primele lucruri pe care trebuie să îl faci e să te interesezi de o placă video puternică. Plăcile video sunt cea mai importantă componentă a PC-urilor pentru gaming. Cu toate acestea, cumpărarea unui GPU poate fi destul de dificilă, deoarece trebuie să iei în considerare o mulțime de lucruri, de la tipul specific de monitor pe care îl utilizezi până la dimensiunea plăcii de bază și multe altele. 

Dar luarea unei decizii nu trebuie să fie grea. Atâta timp cât îți cunoști specificațiile PC-ului, performanța dorită și bugetul, vei putea identifica cea mai bună placă video pentru nevoile tale. 

Înainte de a cumpăra o placă, vezi cât loc ai în carcasă să nu te amăgești. Trebuie să iei în considerare și sursa de alimentare. Uită-te la specificațiile plăcii video pe care o vrei și apoi la specificațiile sursei.

Mai jos este un ghid rapid despre plăci video pentru PC ce discută despre cele mai importante caracteristici pe care ar trebui să le ai în vedere înainte de a lua o decizie. 

Compatibilitate

Nimic nu e mai frustrant decât să fii încântat să-ți deschizi carcasa și să instalezi noua placă video doar ca să realizezi că e prea lungă. Înainte de a cumpăra o placă, vezi cât loc ai în carcasă să nu te amăgești. 

Trebuie să iei în considerare și sursa de alimentare. Uită-te la specificațiile plăcii video pe care o vrei și apoi la specificațiile sursei. În cazul în care sursa nu se descurcă, cel mai bine e să cauți o placă video care nu consumă așa mult sau ia o sursă mai puternică. 

Citește și articolul următor: De ce aveți nevoie de DNS Hosting gratuit

Sunteți în proces de extindere sau de construire a site-ului dvs. web? Dacă da, atunci găzduirea DNS gratuită de înaltă calitate poate fi cel mai nou cel mai bun prieten al tău! Cu o gazdă DNS bună, vă puteți bucura de o redundanță, viteză, fiabilitate și securitate sporite.  

În cele din urmă, verifică toate porturile. Sunt monitoare care folosesc DisplayPort, unele au HDMI, în timp ce sursele mai vechi folosesc doar DVI. Asigură-te că placa grafică a PC-ului pe care vrei să o cumperi are conectorii necesari pentru monitor. Dacă ai luat o placă cu porturi diferite de cele ale monitorului, va trebui să va trebui să cumperi și un adaptor. 

Platforma

Sistemul pe care îl ai va impune tipul de placă video pe care ar trebui să o cumperi. Familiarizarea cu limitările sistemului te poate ajuta să nu ai bătăi de cap și să scapi cheltuieli inutile. De exemplu, dacă ai un procesor mult mai vechi cu dual core, cum ar fi Celeron sau Pentium, acesta nu va putea ține pasul cu plăcile grafice de vârf. Pentru aceste cazuri, cel mai bine este să optați pentru plăci midrange pentru a economisi niște bani. 

Un alt factor crucial pe care trebuie să-l ai în considerare e monitorul. Nu vei avea nevoie de hardware video de ultimă generație dacă folosești un monitor maci vechi cu o rezoluție de 1280 x 1024. Pe de altă parte, dacă intenționezi să folosești 3 monitoare de 1080p în surround, nu o să ai framerate decent în în jocuri 3D dacă folosești o placă midrange.

Lățimea de bandă și memoria

Majoritatea oamenilor îți vor spune că o săi ai o performanță mai bună cu o memorie video mai mare. Ei bine, asta nu se aplică în toate cazurile. Cu excepția cazului în care vrei rezoluții ultra HD, cum ar fi 4K sau vrei mai multe monitoare în surround, calitatea RAM nu va face o diferență prea mare. Lățimea de bandă este cea căreia ar trebui să-i dai mai multă atenție. Datele pregătite pentru procesare de către GPU sunt adesea stocate pe propria memorie dedicată a unei plăci video pentru computer cunoscută sub numele de GDDR5 și GDDR3. 

Citiți următoarele articole: