Luminează-ți interiorul folosind corpurile de iluminat potrivite

Multe dintre casele moderne de astăzi sunt deja precablate pentru luminile Volino instalate în centrul fiecărei încăperi. Dar, care este cel mai bun tip de corp de iluminat de tavan în primul rând?

Acum e ceva obișnuit să vedem candelabrele tip dom din sticlă ca din ce în ce mai mulți renovatori și constructori DIY care le lipesc aproape peste tot și oriunde, atunci când au ocazia. Cu toate acestea, nu este nevoie să vă mulțumiți cu aceste candelabre oarecare, având în vedere toate modelele creative și unice pentru iluminatul de tavan pe care le puteți găsi pe piață chiar acum. Vestea bună este că vin și în diverse finisaje și stiluri uimitoare. 

Aplicile încastrate sunt instalate direct pe tavan, fără distanță, ceea ce le face ideale pentru încăperile cu tavanul jos.

Citiți acest scurt ghid pentru a vă ajuta să cumpărați corpurile de tavan perfecte care vă vor completa elementele de decor interior. 

Cât de jos ar trebui să atârnați candelabrul?

Designerii de interior folosesc diverse formule pentru a calcula diferitele corpuri de iluminat de tavan. Cu toate acestea, există un singur număr pe care ar trebui să-l rețineți atunci când cumpărați corpuri de iluminat de tavan și acesta 2. Dacă cineva pășește sub candelabru, partea inferioară a acesteia nu ar trebui să atârne la mai puțin de 2m sau 84 de inci deasupra podelei. Măsurați înălțimea tavanului și scădeți 84 de inci pentru a obține înălțimea maximă pentru dispozitivul dvs. de tavan. 

Cât de bine ar trebui să fie iluminată o cameră?

Întrebați orice designer de interior și acesta vă va spune cu siguranță să aveți mai multe corpuri de iluminat într-o cameră. Puteți combina diferite tipuri de corpuri de iluminat pentru a crea un mediu primitor, asigurându-vă în același timp că e iluminată adecvat în toate zonele de activitate. 

Practic, există trei tipuri de iluminare și acestea sunt iluminarea de accentuare, iluminarea ambientală și iluminarea pentru activități. Corpurile de iluminat pentru tavan sunt folosite pentru iluminatul general sau ambiental, ceea ce înseamnă că trebuie să fie destul de luminoase odată aprinse. În locuri precum debaraua și holurile, acestea sunt adesea singura sursă de lumină. În zonele de zi și dormitoare, corpurile de iluminat pot fi lămpi care oferă lumină ambientală suplimentară și iluminare pentru spațiul lucru. Reglatoarele de intensitate pot fi o alegere inteligentă ce vă poate transforma instantaneu lumina puternică într-una mai calmă și mai ambientală. 

Alegeți un corp de tavan suficient de luminos pentru cameră folosind standardul de iluminat cunoscut sub numele de lumeni. Asigurați-vă că știți suprafața camerei. Alte lucruri pe care trebuie să le amintiți includ următoarele:

 • Bucătăriile și sălile de mese au nevoie de 30 până la 40 de lumeni pentru fiecare metru pătrat. 
 • Holurile, dormitoarele și zonele de locuit necesită 20 de lumeni pentru fiecare metru pătrat. 

Lumenii necesari trebuie înmulțiți cu suprafața pătrată a camerei. De exemplu, pentru un dormitor cu o dimensiune de 3m pe 3,6m, veți avea nevoie de 2400 de lumeni de lumină. Fiecare bec are un nivel diferit de luminozitate, așa că nu uitați să vă uitați pe ambalaj pentru a ști câți lumeni are. Folosiți următoarele valori drept referință:

 • 40 wați = 450 lumeni
 • 60 wați = 800 lumeni
 • 75 wați = 1100 lumeni

Pentru un dormitory de 3m pe 3,6m, puteți folosi un candelabru cu fie 6 becuri de 40W sau unul cu 4 becuri de 60W. În cee ace privește candelabrele cu LED-uri, optați pentru unul cu o intensitate de 2400 de lumeni. 

O aplică semi-încastrată are un picior scurt și un baldachin de tavan care o prinde de tavan. Datorită decalajului dintre tavan și corpurile de iluminat, majoritatea lor reflectă lumina atât în jos, cât și în sus.

Aplică încastrată

Aplicile încastrate sunt instalate direct pe tavan, fără distanță, ceea ce le face ideale pentru încăperile cu tavanul jos. Aceste aplici sunt ușor de instalat cu ajutorul cablurilor existente. Corpurile de iluminat cu diametru mare pot ascunde urmele de pe tavan ale corpurile de iluminat mai mici sau mai vechi. Deoarece acestea se potrivesc strâns pe suprafața tavanului, aceste corpuri de iluminat oferă și alte avantaje:

 • Corpuri de iluminat cu profil redus, potrivite pentru tavane de cel puțin 2 metri
 • Ușor de curățat, deoarece nu acumulează praf și nu pătrund insecte
 • Mai multă siguranță în camera copilului sau în zonele circulate. 
 • Poate fi montată în locuri unde se circulă mult sub ele, cum ar fi dulapuri, holuri, bucătării și dormitoare
 • Finisaje la modă, cum ar fi auriu, alamă și negru, pentru a se potrivi cu alte corpuri de iluminat din casă
 • Selecție extinsă de modele practice și accesibile

Aplică semi-încastrată

O aplică semi-încastrată are un picior scurt și un baldachin de tavan care o prinde de tavan. Datorită decalajului dintre tavan și corpurile de iluminat, majoritatea lor reflectă lumina atât în jos, cât și în sus. Folosind mai multe corpuri de iluminat semi-încastrate se obține o lumină ambientală mai bună.

Deși corpurile de iluminat de tavan semi-încastrate pot fi montate rapid și ușor folosind cablurile existente, baldachinul său rotund acoperă doar 10-15cm din tavan. Dacă doriți să înlocuiți vechiul corp de iluminat, va trebui să aplicați un strat nou de vopsea pe tavan. Următoarele sunt alte caracteristici comune ale corpurilor de tavan semi-încastrate:

 • Lungime mai mică de suspendare pentru tavane care măsoară 2-4m 
 • Perfect pentru holuri, intrări, dulapuri, bucătării, dormitoare și băi
 • Poate fi folosit pentru tavane mai joase deasupra unui pat sau a unei mese
 • Modelele luminoase de pe tavan ajută la crearea unei atmosfere 
 • Iluminarea mai puternică a luminii reflectă tavanul alb 
 • Acces mai ușor pentru înlocuirea becurilor
 • Oferă o selecție extinsă de stiluri și design-uri
 • Unele stiluri necesită ștergere frecventă de praf 

Muțumită lungimii lor suplimentară, acest tip de corpuri de iluminat de tavan oferă mai multe detalii decorative.

LED-urile mai eficiente din punct de vedere energetic sunt cele mai noi adăugări pe piața actuală a iluminatului. Aceste corpuri de iluminat LED integrate nu necesită întreținere și pot dura până la 15 ani.

Corpuri de iluminat moderne cu LED-uri aproape de tavan

LED-urile mai eficiente din punct de vedere energetic sunt cele mai noi adăugări pe piața actuală a iluminatului. Aceste corpuri de iluminat LED integrate nu necesită întreținere și pot dura până la 15 ani. Tehnologia inovatoare le permite designerilor să creeze un iluminat minimalist modern. 

Profilurile mai subțiri sunt ideale pentru tavanele inferioare, iar becurile LED strălucitoare oferă multă iluminare. Corpurile de iluminat LED integrate pot fi asociate cu un comutator de intensitate compatibil pentru a crea iluminare ambientală.  

Sfaturi pentru a combina și potrivi corpurile de iluminat

Iată câteva sfaturi de experți care vă vor ajuta să realizați schema de iluminare perfectă pentru casă:

 • Folosiți arhitectura și mobilierul existent drept ghid. 
 • Măsurați înălțimea tavanului pentru a afla ce i se potrivește cel mai bine. 
 • Corpurile de iluminat albe din toate camerele nu trebuie să se potrivească, ele ar trebui să aibă în continuare aceeași culoare, stil și dimensiune. 
 • Nu amestecați stiluri foarte simple cu piese extrem de ornamentate. 

Cumpărați cele mai bune corpuri de iluminat pentru a vă lumina interiorul!

Citiți următoarele articole: