Ghid rapid pentru ghivece

Lăsați-vă creativitatea să vă ghideze atunci când alegeți ghivecele Miravila. În timp ce unii oameni par să cumpere primele ghivece pe care le văd doar pentru că arată minunat, adevărul este că există o mulțime de lucruri care trebuie luate în considerare că ghivecele pe care le alegeți sunt cu adevărat cele mai bune pentru tine și plantele tale. Familiarizându-te cu diferitele tipuri de ghivece și învățând câteva sfaturi despre cum să le faci cumpărături, te pot ajuta să-ți păstrezi plantele sănătoase și frumoase pentru o lungă perioadă de timp.

Tipuri de ghivece

Există patru tipuri de ghivece pe care le puteți găsi astăzi pe piață și acestea sunt următoarele:

1. Beton

Betonul este greu și acest lucru face ca ghivecele de beton să fie o alegere bună pentru a conține copaci sau plante mari care au nevoie de mai mult sprijin pentru ca acestea să rămână „conținute”. Ghivecele din beton au, de asemenea, proprietăți bune de izolare și protejează  rădăcinile fragede prin menținerea unui mediu de sol mai confortabil. 

Beton ghivece
Ghivece pentru jardiniere de beton

Dacă plantați într-o zonă publică sau expusă, betonul oferă și avantajul suplimentar de a descuraja oamenii să treacă accidental peste ghivecele sau plantele dumneavoastră. Puteți lăsa ghivecele din beton afară în timpul lunilor de iarnă, fără nicio grijă, probabil că e o veste foarte bună, deoarece probabil nu ați fi dispuși să le mutați.

2. Plastic

În cazul în care nu sunteți îngrijorați de aspectul recipientului sau aveți câteva plante care pot acoperi în curând ghivecele în care sunt plantate, cea mai bună alegere ar fi ghivecele din plastic. Ghivecele din plastic sunt durabile, relativ accesibile și păstrează bine umezeala. Aceste ghivece sunt, de asemenea, deosebit de ușoare, ceea ce le face o opțiune excelentă dacă aveți obiceiul de a vă rearanja grădinile din când în când.  

Ghivecele din plastic
Ghivecele din plastic

Doar asigurați-vă să evitați folosirea ghivecelor din plastic de culoare închisă sau negre dacă grădina este situată într-o zonă predominant foarte însorită. Aceste culori tind să absoarbă căldura și pot deveni extrem de fierbinți, ceea ce ar putea ajunge să afecteze rădăcinile fragede ale plantelor. Pe de altă parte, recipientele de culoare deschisă pot reflecta căldura, păstrând în același timp rădăcinile reci. 

3. Teracotă

Ghivecele de teracotă sunt disponibile într-o multitudine de mărimi și forme. Pot arăta grozav și se pot potrivi bine aproape oriunde. Datorită culorii lor pământii, pot spori frumusețea naturală a aproape toate tipurile de plante. Aceste ghivece sunt din argilă poroasă bogată în fier, cu capacitatea de a respira pentru a menține pământul din ghiveci răcoros și pentru a îndepărta excesul de umiditate din rădăcinile plantelor pentru a le menține sănătoase.

Realizarea ghivecelor din teracotă

Cu toate acestea, o problemă important a ghivecelor de teracotă e faptul că sunt foarte fragile și se pot usca foarte rapid, mai ales când sunt ținute în locuri cu mult soare. De aceea mulți plantatori folosesc ghivece de teracotă lustruite deoarece rețin apa mult mai bine.

4. Lemn

Lemnul este, fără îndoială, unul dintre cele mai naturale și practice recipiente pe care le puteți folosi pentru grădinărit. Ghivecele din lemn sunt relativ ușoare, pot reține bine apa și arată grozav. Atunci când alegeți recipiente din lemn, asigurați-vă că acestea sunt făcute din lemn care nu putrezește, cum ar fi sequoia sau cedru, și verificați construcția lor deoarece lemnul se dilată și se micșorează în funcție de vreme. 

Puteți folosi și ghivece din pin și alte tipuri de lemn moale, dar trebuie vopsite folosind un email sau vopsea netoxică pentru a împiedica putrezirea. Dacă aveți bugetul, puteți chiar să vă faceți propriul vas din lemn folosind niște resturi din lemn și câteva cuie pentru a vă realiza ideea. 

Citește și articolul următor: Tipuri populare de semințe de iarbă

Nu contează dacă intenționați să vă creșteți gazonul de la sol sau să revitalizați iarba actuală care a suferit din cauza iernii sau a bolilor. Găsirea celei mai potrivite semințe de iarbă și folosirea celui mai potrivit îngrășământ pentru iarbă poate face minuni pentru a transforma un gazon obișnuit într-unul care dă capetele și devine un obiect de invidie în rândul vecinilor tăi. 

Cum să alegeți cele mai bune ghivece

Plantele au devenit accesorii vii pentru spațiile interioare acestea aducând culoare și textură. Plantele voastre pot adăuga o notă de căldură casei, pot atenua tranzițiile între spații și pot acționa ca punct focal principal al unei încăperi. Împerecherea plantelor, ghivecelor și a pieselor de decor corecte poate face minuni în a face casa dvs. să arate mai frumoasă și să se simtă mai locuibilă. 

Alegeți dimensiunea potrivită.

Solul se poate usca lent în ghivece prea mari, ceea ce poate determina putrezirea rădăcinilor. Dacă planta este prea mare pentru ghiveciul său, există și riscul să se răstoarne. Iar dacă ghiveciul este prea mic, solul se poate usca prea repede încât va trebui să-l udați destul de des. Planta nu va putea crește și poate deveni legată de rădăcină.

Este ideal să vă puneți plantele în ghivece care au aceeași dimensiune în care crește. Dacă trebuie să transplantați, deoarece planta a depășit deja ghiveciul actual, puteți trece la un ghiveci care este cu 2 până la 4 inci mai mare în diametru. Alegeți ghivece de dimensiuni mai mari pentru plante cu creștere rapidă. Ghivecele care sunt cu 1 până la 2 inci mai mari funcționează bine pentru cultivatorii lenți. 

Citește și articolul următor: Luminează-ți interiorul folosind corpurile de iluminat potrivite

Multe dintre casele moderne de astăzi sunt deja precablate pentru luminile Volino instalate în centrul fiecărei încăperi. Dar, care este cel mai bun tip de corp de iluminat de tavan în primul rând?

Alegeți materialul.

Teracota sau argila și plasticul sunt cele mai frecvente materiale folosite pentru ghivece. Ghivecele din plastic sunt ușoare, ieftine și colorate. Ele pot reține bine umiditatea, așa că va trebui să vă udați plantele mai rar. Alege plasticul dacă greutatea este o problemă, ca în cazul plantelor de pe rafturile de perete sau a coșurilor suspendate.  

Ghivecele de teracotă tind să fie mai grele, sunt de obicei mai scumpe și oferă modele frumoase. Acestea sunt vase poroase, așa că este necesară udarea frecventă. Teracota este opțiunea ideală pentru plantele care preferă solul bine aerat sau uscat, cum ar fi cactușii, orhideele, bromeliadele și suculentele. 

Gândiți-vă cum scurgeți apa înainte de estetică.

Majoritatea plantelor de apartament nu cresc bine în apă stătută, așa că ghivecele trebuie să aibă o gaură de drenaj în partea de jos pentru a lăsa aerul și apa să iasă. Dacă intenționați să utilizați ghivece fără orificii de drenaj în scopuri estetice, le puteți folosi pur și simplu ca cachepot-uri care țin ghivecele în care cresc plantele. 

Data viitoare când mergeți la cumpărături pentru ghivece, țineți cont de aceste sfaturi pentru a crea cele mai uimitoare și superbe grădini.

Citiți următoarele articole: