Cum să alegeți lentilele potrivite

Purtători de lentile de contact, uniți-vă. Știm foarte bine că nu este un lucru ușor să le porți… darămite să le alegi!

Ceea ce dorim să facem aici este să aflăm care sunt elementele esențiale pentru a alege corect lentilele de contact perfecte.

Să începem prin a spune că există lentile de contact cu durată lungă de purtare, lentile de unică folosință zilnică și chiar lentile care pot schimba culoarea ochilor. Dar, ca în cazul oricărei achiziții de dispozitive medicale, lentilele de contact trebuie întotdeauna alese cu grijă și prudență. Aceste sfaturi vă vor ajuta să alegeți tipul potrivit pentru nevoile dvs. sau cel puțin vă vor ajuta să fiți mai conștient.

Tipuri de lentile de contact

Primul pas este de a alege între două tipuri de bază de materiale pentru lentile de contact: moi sau dure? Majoritatea persoanelor care poartă lentile de contact poartă lentile moi, deoarece lentilele dure sunt, de obicei, cea mai bună alegere pentru persoanele care au astigmatism sau o afecțiune medicală în care se formează depozite de proteine pe lentilele de contact, ceea ce reprezintă minoritatea persoanelor care au nevoie de lentile.

Lentile de contact
Lentilele de contact sunt potrivite pentru adolescenți, persoane de vârstă mijlocie și în vârstă, precum și pentru sportivi

Trebuie să luăm în considerare faptul că există mai multe categorii de lentile de contact disponibile, atât în ceea ce privește modul în care acestea realizează corecția vederii, cât și durata de viață înainte de înlocuire. De fapt, există:

Lentile de contact zilnic

Lentile de contact zilnice acest tip de lentile de contact este, de obicei, cea mai scumpă opțiune dintre cele de unică folosință. Lentilele de contact zilnice nu trebuie îndepărtate și dezinfectate în fiecare noapte, ci sunt înlocuite zilnic. 

Lentile de contact zilnice
Lentile de contact zilnice sunt cea mai scumpă opțiune dintre lentilele de unică folosință

Lentile de contact cu durată lunară

Principiul este același ca și în cazul lentilelor de unică folosință, dar acestea trebuie dezinfectate seara, când sunt scoase, și dimineața, înainte de a le refolosi. Timpul de înlocuire a acestor lentile poate varia foarte mult în funcție de tip și de marcă și pentru perioade cuprinse între două săptămâni și trei luni.

Lentilele de contact! Merita sau nu?

Lentile de contact cu purtare prelungită

Acest tip de lentile de contact este conceput pentru a fi purtat peste noapte, deși trebuie îndepărtat cel puțin o dată pe săptămână pentru curățare și dezinfectare. Cu toate acestea, mulți profesioniști din domeniul oftalmologiei nu încurajează utilizarea lor. Atunci când dormiți cu lentile de contact, reduceți cantitatea de oxigen care ajunge la ochi, ceea ce face ca ochii să fie mai vulnerabili la infecții, în special la cele ale corneei.

Lentile de contact torice

Acest tip de lentile este utilizat pentru a corecta astigmatismul, o afecțiune în care vederea este încețoșată din cauza unei cornee sau a unei lentile cu formă neregulată în interiorul ochiului. Acestea sunt, de obicei, cele mai scumpe tipuri de lentile de contact.

Lentile de contact colorate

Lentilele de contact colorate pot schimba drastic culoarea ochilor, de exemplu, pot face chiar și cei mai căprui ochi să pară albaștri sau verzi, sau pur și simplu vă pot îmbunătăți culoarea naturală. Acestea pot fi purtate în scopuri pur cosmetice sau chiar pentru a vă corecta vederea.

Lentile de contact multifocale

Persoanele cu presbiopie – o afecțiune care apare pe măsură ce oamenii îmbătrânesc, iar ochii lor au dificultăți de focalizare asupra obiectelor din apropiere – își pot corecta uneori vederea cu lentile bifocale sau multifocale. O tehnică, numită monovision, utilizează o lentilă de contact pentru distanță în ochiul dominant și o lentilă de contact pentru vederea de aproape în ochiul non-dominant. Monoviziunea modificată utilizează o lentilă bifocală sau multifocală în ochiul non-dominant. 

Reguli de siguranță pentru cumpărarea lentilelor de contact

După ce ne-am dat seama ce tip și ce material este potrivit pentru noi, să analizăm câteva reguli de „bun simț”.

Nu cumpărați lentile din carcasele sparte. Asigurați-vă că ambalajul este sigilat corespunzător.

Aveți grijă când cumpărați lentile de contact de pe internet: rămâneți pe site-uri web de încredere care vă vor confirma rețeta cu medicul oftalmolog și care oferă produse de marcă. Când primiți comanda, asigurați-vă că informațiile de pe fiecare cutie de lentile de contact corespund prescripției dumneavoastră.

Chiar dacă nu aveți nevoie de o corecție a vederii, nu cumpărați lentile cosmetice fără să consultați un oftalmolog. Lentilele de contact teatrale folosite pentru Halloween sau pentru alte ocazii sunt vândute pe internet, în saloanele de înfrumusețare și chiar în magazinele de proximitate. Dar chiar și lentilele cosmetice, ca și cele folosite pentru corecția vederii, trebuie selectate de profesioniști calificați și trebuie monitorizate cu vizite de control pentru a preveni infecțiile oculare și alte probleme.

Citiți următoarele articole: