Asigurarea vizibilității pe vreme rea

Lumea iluminatului auto a făcut pași mari în ultimii ani, atât de mult încât unele piese auto cu acest scop sunt tratate aproape ca niște accesorii opționale. Așa este cazul luminilor de ceață. Iar dacă și tu te întrebi când să folosești luminile de ceață, află că nu ești singurul. Datorită puterii și confortului celor mai noi faruri și lumini laterale, mulți oameni se află în această situație de îndoială. Pentru a vă ajuta să risipiți ceața din jurul luminilor de ceață, am creat un ghid cuprinzător pentru a vă menține în siguranță la volan în lunile de iarnă.

Ce trebuie să faci în condiții de ceață și când să pornești luminile de ceață

Dacă știți că s-ar putea să întâlniți bancuri de ceață în timpul călătoriei, știți deja că trebuie să fiți întotdeauna pregătit să lăsați o distanță mai mare între dumneavoastră și mașina din față pentru a evita obstacolele bruște și pentru a nu vă afla în situații neplăcute atunci când frânați brusc. De asemenea, va trebui să vă asigurați că ștergătoarele de parbriz sunt în stare bună, astfel încât să vă puteți menține parbrizul curat și dezaburit. În general, dacă aveți dificultăți în a vedea clar în fața dumneavoastră, reduceți viteza sau luați în considerare posibilitatea de a trage pe dreapta într-un loc sigur până când ceața se risipește. Și având în vedere aceste măsuri de precauție, se pune întrebarea: când ar trebui să folosiți luminile de ceață?

Conform legislației rutiere, trebuie să folosiți luminile de ceață doar atunci când vizibilitatea este redusă la 100 de metri sau mai puțin, echivalentul a aproape un teren de fotbal. Reglementările privind iluminatul vehiculelor rutiere din 1989 interzic cu strictețe utilizarea luminilor de ceață din față și din spate atunci când nu sunt necesare, deoarece acestea îi pot orbi pe ceilalți șoferi și îi pot deranja din mers.

Nu uitați să aprindeți lampa de ceață a mașinii în ceață deasă

Este important să folosiți luminile de ceață în mod corespunzător și să luați în considerare achiziționarea unui vehicul care să afișeze pe tabloul de bord dacă acestea sunt aprinse sau stinse. Este în regulă să le aprindeți pe timp de ceață sau ploaie puternică, dar nu uitați niciodată că, dacă condițiile de conducere nu sunt potrivite pentru a le aprinde și, din nefericire, vă aflați într-un accident, compania de asigurări poate pretinde că nu sunteți responsabil.

Citiți următorul articol intitulatSimptomele unui condensator de aer condiționat defect„.

Verificați întotdeauna luminile de ceață

În timpul lunilor reci de toamnă și de iarnă, ar trebui să verificați întotdeauna dacă luminile de ceață funcționează înainte de a pleca în călătorie.

Dacă autovehiculul dvs. are lumini auto automate care se aprind în condiții de lumină slabă, este posibil să fie necesar să aprindeți manual luminile de ceață, deoarece acestea nu fac parte din pachetul „esențial” al sistemului de iluminare și pot fi anulate automat de această funcție automată. 

Luminile de ceață sunt în general acționate de un comutator separat de comenzile luminilor principale. Unele mașini folosesc butoane pentru a le activa – unul pentru partea din spate, unul pentru partea din față (unde sunt montate luminile de ceață din față) – în timp ce altele au un colier pe comanda luminilor pe care îl rotiți înainte și înapoi pentru a le activa. Unele mașini folosesc comanda rotativă a comutatorului de lumini pentru a le activa: trebuie doar să trageți comutatorul spre dvs. și luminile de ceață se aprind.

Aruncă o privire la testul lămpii de ceață auto și la diferența de luminozitate

Cele mai multe mașini au, de asemenea, un simbol în instrumentarul de bord care vă va indica atunci când luminile de ceață sunt aprinse. Acesta se află de obicei lângă simbolul care indică faptul că luminile sunt aprinse. Pentru luminile de ceață orientate spre spate, simbolul va indica direcția opusă simbolului farurilor, în timp ce simbolul luminilor de ceață din față indică aceeași direcție ca și simbolul farurilor. Majoritatea luminilor de ceață sunt proiectate să se stingă atunci când mașina sau luminile sunt stinse, așa că nu ar trebui să riscați să le uitați aprinse. În schimb, dacă sunt, este întotdeauna responsabilitatea dumneavoastră, așa că fiți atenți.

Când să folosiți luminile de ceață

Unii șoferi par să creadă că cea mai mică ceață este un motiv suficient pentru a aprinde luminile de ceață, dar, din păcate, acest lucru nu este suficient. Așa că haideți să vă explicăm bine când ar trebui să le folosiți și, mai ales, când nu ar trebui să le aprindeți deloc.

Farurile de ceață auto sunt adesea folosite incorect

Luminile de ceață sunt concepute pentru a fi utilizate atunci când vizibilitatea este foarte limitată, în primul rând de ceață, dar și în alte condiții de vizibilitate redusă, cum ar fi zăpada sau ploaia puternică. Acestea sunt concepute pentru a vă face mai vizibil, mai degrabă decât pentru a vă ajuta să iluminați drumul, astfel încât nu sunt necesare în condiții de vizibilitate bună pe timp de noapte – pentru asta sunt destinate! Ar trebui să fie utilizate numai atunci când luminile principale ale mașinii nu sunt suficiente pentru a vă face vizibil pentru ceilalți participanți la trafic. Dacă aveți nevoie de mai multă lumină la volan pentru vizibilitate, bazați-vă mai mult pe farurile bune decât pe acest sistem secundar!

Citiți următoarele articole: