Ce face ca un psiholog și un psihoterapeut să fie diferiți?

Nu este foarte ușor să faci diferența între un psihoterapeut și un psiholog, deoarece ambii sunt experți în sănătate mintală care lucrează cu pacienți care trec prin probleme de sănătate mintală sau emoțională. Dar, aceste două profesii au de fapt diferențe distincte în ceea ce privește educația, formarea și funcțiile specifice pe care le îndeplinesc.

Psihologi la o privire de ansamblu 

Psihologul este un profesionist medical cu o diplomă de doctor în psihologie. Psihologii se concentrează în principal pe domeniul medical numit terapie prin vorbire. În general, aceștia au, de asemenea, o pregătire extinsă în domeniul testării și diagnosticării psihologice. 

Psihoterapeuții folosesc tehnici de ascultare
Psihoterapeuții se pot specializa în anumite tipuri de pacienți și pot practica diferite forme de terapie

Cei mai mulți psihologi sunt, de asemenea, calificați în efectuarea procedurilor de cercetare. Majoritatea psihologilor care se concentrează pe cercetare urmează o carieră în instituții de cercetare sau în medii academice și optează pentru obținerea unui titlu de doctor în psihologie. Acei psihologi care aleg să se concentreze în principal pe practica clinică, mai degrabă decât pe cercetare, obțin un grad de doctor în psihologie. 

Psihologia implică în primul rând studiul oamenilor. Un psiholog se concentrează în principal pe modul în care oamenii acționează și gândesc, pe modul în care interacționează cu cei din jur și pe modul în care reacționează la condițiile interne și externe. De asemenea, este tipic pentru psihologie să se preocupe de fiecare aspect al comportamentului uman împreună cu sentimentele, motivațiile și gândurile care influențează și conduc aceste comportamente. 

Una dintre cele mai importante fațete ale psihologiei este concentrarea asupra funcțiilor normale ale minții umane. În acest scop, aceasta cuprinde studiul modului în care oamenii își amintesc persoane și evenimente și învață idei, precum și dezvoltarea psihologică a copiilor. 

Majoritatea psihologilor aspiranți își încep cariera ca psiholog asistent. Aceștia pot alege apoi să lucreze în diverse domenii, cum ar fi psihologia muncii, educația și sănătatea mintală. De asemenea, psihologii din cadrul serviciilor medicale pot lucra în domeniile consilierii, psihologiei judiciare sau psihologiei clinice. Un psiholog format poate urma cariere ca terapeuți de înaltă intensitate sau practicieni în domeniul bunăstării psihologice, de asemenea. 

Psihoterapeuți la o privire de ansamblu

Psihoterapeuții sunt acei profesioniști din domeniul medical pregătiți să ajute persoanele care trec prin probleme emoționale. Un psihoterapeut poate lucra ca psihiatru, psiholog, terapeut comportamental sau asistent social, în funcție de domeniul lor de specializare, pregătire și educație (citeste mai multe informatii pe site MyPsychotherapist.co.uk). 

Psihoterapeuții folosesc tehnici de vorbire
Psihoterapeuții oferă terapie prin vorbire pentru a ajuta oamenii să-și gestioneze și să-și îmbunătățească sănătatea mintală și bunăstarea emoțională

În general, psihoterapeuții îi ajută pe oameni să gestioneze problemele relaționale și emoționale sau să depășească episoadele stresante din viața lor. De asemenea, acești profesioniști îi pot ajuta pe oameni să depășească și să gestioneze acțiunile și obiceiurile care le provoacă probleme atât în viața personală, cât și în cea profesională. 

Cei mai mulți psihoterapeuți lucrează în principal cu indivizi, deoarece își tratează pacienții în mod individual. Dar, mulți dintre ei au, de asemenea, calificările necesare pentru a lucra cu familii, cupluri și grupuri de angajați sau lucrători. 

Profesioniștii din majoritatea domeniilor medicale ar putea fi calificați să lucreze ca psihoterapeuți. Majoritatea psihoterapeuților practicanți de astăzi au primit pregătire și educație ca psihologi sau psihiatri. Ei ar putea fi, de asemenea, alte tipuri de profesioniști în domeniul sănătății mintale care au urmat o formare specializată extinsă în psihoterapie. 

Există mai mulți medici psihoterapeuți care au primit, de asemenea, formarea și educația necesară pentru a deveni medici cu diplomă deplină. De obicei, acești profesioniști au dobândit o pregătire universitară în psihiatrie înainte de a urma o pregătire suplimentară de specialitate în psihoterapie, care durează între 3 și 4 ani. Psihoterapeuții medicali se concentrează în principal pe tratamentul psihoterapeutic al acelor pacienți care au fost diagnosticați cu anumite afecțiuni psihiatrice. 

Numită și terapie prin vorbire, psihoterapia poate lua diferite forme, concentrându-se pe mai multe obiective și abordări diferite care includ următoarele:

  • Terapia prin joc și artă
  • Terapia cognitiv-comportamentală
  • Terapia constructivistă experiențială
  • Hipno-psihoterapie
  • Psihoterapie integrativă și umanistă
  • Terapia psihodinamică
  • Terapia psihanalitică
  • Psihoterapie familială și sistemică

Diferențe cheie între psihologi și psihoterapeuți

Funcțiile și rolurile psihologilor și ale psihoterapeuților se suprapun în diverse aspecte, deși există unele diferențe notabile între aceștia:

Educație

Formarea în psihoterapie are loc în principal la nivel de absolvire. Acest lucru înseamnă că nu este necesar ca un psihoterapeut să aibă studii universitare în psihologie. A avea o educație formală în domeniul justiției penale, al politicilor publice sau al medicinei este singura cerință pentru formarea psihoterapeuților. 

Psihoterapeut (terapeut) vs psiholog. Care este diferența?

În afară de educația absolvită, aspiranții la psihoterapie trebuie să treacă și printr-un stagiu și o pregătire practică pentru a înțelege mai bine profesia. Există mai multe state în care este necesară și o certificare pentru a practica în acest domeniu. Majoritatea psihoterapeuților au și o diplomă de master. 

Mediul academic este principalul obiectiv de formare și educație al psihologilor, cei mai mulți dintre ei deținând doctorate în psihologie. Pregătirea academică îi permite psihologului să implementeze tratamentele și instruirea bazate pe dovezi. 

Psihologii clinicieni trebuie să urmeze, de asemenea, o formare universitară în psihologie. De asemenea, este important ca aceștia să urmeze o formare psihologică suplimentară la nivel de doctorat. Pe măsură ce studiază psihologia, este necesar ca aceștia să prezinte o teză de cercetare și să efectueze un stagiu clinic. 

Domenii de interes

Există o gamă extinsă de servicii implicate în psihoterapie care includ diverse terapii. Psihoterapeuții pot oferi, de asemenea, terapie cognitiv-comportamentală, terapie de familie sau ceva similar, în funcție de domeniul lor de specializare. 

Psihologii se concentrează în principal asupra modului în care oamenii gândesc, simt și se comportă, aplicând o abordare științifică pentru a-i ajuta pe oameni să își gestioneze și să își înțeleagă comportamentul. Aceștia lucrează adesea cu acei pacienți diagnosticați cu tulburări de dezvoltare, episoade stresante legate de relații și condiții de sănătate mintală. 

De asemenea, psihologul se concentrează în principal pe cercetare, testare și evaluare. Aceste tehnici îi ajută să determine și să abordeze tulburările de dezvoltare sau problemele de învățare ale pacienților. 

Licențiere

Un psiholog poate solicita licența de practică numai după absolvire și trebuie să aibă licență de practică. Toate statele au cerințe diferite pentru dobândirea unei licențe pentru psihologie. 

Cele mai multe state permit psihoterapeuților să practice fără licență, dar va fi benefic pentru ei să facă parte dintr-o organizație profesională de încredere. 

Muncă

Psihologii își petrec, de obicei, întreaga viață profesională lucrând într-un domeniu legat de psihologie. Din cauza cerințelor clinice și educaționale considerabile, este rar ca aceștia să lucreze în alte domenii medicale.  Un psiholog efectuează, de obicei, teste psihologice și diagnostice. Există psihologi care lucrează ca practicieni în școli sau spitale sau ca cercetători. 

Un psihoterapeut poate lucra cu grupuri, familii și indivizi. Aceștia nu sunt calificați să prescrie medicamente, la fel ca și psihologii. Aceștia pot oferi programe terapeutice specifice unor subiecte precum muzica sau arta sau pot lucra cu acei pacienți care se confruntă cu traume. 

Citiți următoarele articole: